AF SM 2014 poster
0
Ali Samet 13 augusti 2014 22:30

Jag skall göra mitt bästa att förklara hur man tävlar i Athletic Fitness.  För mig är AF som det förkortas den ultimata tävlingen. Du skall ha en bra Fysik, du skall vara Stark för din vikt och du skall ha Uthållighet.

På SM så består Tävlingen av 4 ronder.

  • Rond 1 – Fysik – Posering – Du bedöms på din fysik som i Bodybuilding. Dock andra poseringar, men annars samma grundprincip.
  • Rond 2 – Styrka – Chins & Dips -  Du skall utföra så många repetitioner som möjligt i Chins och sedan Dips. Det är väldigt strikta regler på hur du får utföra dessa övningar.
  • Rond 3 – Uthållighet/Smidighet – Hinderbana – Du skall springa en hinderbana på kortas möjliga tid.
  • Rond 4 – Final – Fysik – Endast de 6 bästa efter dessa 3 ronder får gå upp på scenen en sista gång för att bedömas på sin fysik.

Det skiljer sig lite mellan olika AF-tävlingar. På Decemberupen har man tex, ingen sista fysikrond och man byter ut Hinderbanan mot Rodd istället. Men principen är den samma, Fysik-Styrka-Uthållighet.

Man får placeringar i varje rond och dessa placeringar räknas som poäng. Den som har lägst poäng när alla ronder är avklarade vinner.  Kommer du tex, 3a i Fysiken, 2a i Styrkan, 5a i Hinderbanan och 3a i sista Fysikrundan så har du totalt: 13 poäng. Beroende på vad de andra har fått för poäng så får du en slutplacering utifrån detta. Vinner du alla 4 ronderna så får du 4 poäng och är garanterat vinnare (döh!)

Det gäller alltså att vara bra på alla delar. En Bodybuilder skulle förmodligen vinna Fysikrundan, men skulle få problem i både Styrkan och Hinderbanan. En Crossfit-utövare skulle nog klara sig braStyrkan och Hinderbanan, men förmodligen placera sig dåligtFysikrundan. You got to have it all!

Man fördelar tävlanden efter längd i AF och inte vikt som i Bodybuilding. Du får alltså vägar hur mycket du vill. Men det gäller att orka utföra alla ronderna med den vikten också. På SM tävlar man i -180cm och +180cm. Jag tävlar alltså i -180cm eftersom jag är 176cm lång.

Kika på videona nedan för att se hur de olika ronderna ser ut.

Rond 1 – Fysikronden från SM 2011

Rond 2 – Chins & Dips – Från SM 2011

Rond 3 – Hinderbana – Från SM 2011

Rond 4 – Sista Fysikrundan som består av de 6 bästa efter 3 ronder

…och såklart Prisutdelningen

 

Frågor på det?

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen kommer inte att publiceras.