imagesCAUMY1OE
0
Fredrik Andersson 20 november 2013 21:20

I den kliniska vardagen då jag möter patienter med besvär får jag ofta höra olika teorier om vad som orsakat värken. Främst människor som ofta har ont i rygg eller nacke har mer eller mindre bestämt sig för att deras besvär härstammar från det ena eller det andra.
Här följer en kort redogörelse för de tre vanligaste missuppfattningarna angående rygg och nackont;


3) Sträckningar                 

På tredje plats hittar vi det välkända uttrycket ”sträckning”. Själva termen sträckning tycker jag är svårdefinerad men har att göra med någon form av mindre trauma som skapar en akut sträckning i en muskel som leder till en skada, med värk i den muskeln som följd. Det intressanta i sammanhanget är att inom idrottsmedicin pratar man väldigt sällan om sträckningar, man kallar det snarare för bristningar (rupturer) när det handlar om skador i muskler. Men bland idrottare är uttrycket sträckning överanvänt så fort det handlar om smärta i en muskel, ordet har liksom växt fram och blivit accepterat.imagesCAUMY1OE

Så här ligger det till – om man skall orsaka en faktisk skada i en muskel krävs att muskelvävnadens tålighetsgrad överstigs (t.ex. en sprinter som får en skada i låret när han springer på sin maximala kapacitet) vilket sällan är fallet när man får akut eller smygande ont i ryggen.
I många fall handlar det snarare om att muskeln är utarbetad, överbelastad och hamnat i kramp – något helt annat än ”sträckning”

 


2) Nerver i kläm

Den näst vanligaste förklaringen vi får höra är att en nerv hamnat i kläm. Ofta handlar det då om en nypsmärta när man böjer sig åt ena hållet, och just känslan av det nyper till bidrar till förvirringen om att något hamnat i kläm.
Visst kan nerver orsaka smärta, sk neurogen smärta, t.ex. vid olika sjukdomstillstånd eller ischias till följd av diskbråck i ländryggen. Smärta från nerver följer den specifika nervens utbredningsområde, dvs man får ont på det stället i kroppen där nerven löper vilket oftast är ett större område som t.ex. vid ischias.
Så även fast det nyper och klämmer och värker på en punkt vid skulderbladet eller i ländryggen är risken oerhört liten att en nerv hamnat i kläm.


1) Kota som hoppat fel
Och toppar vår härliga lista gör med hästlängder -”En kota har hoppat fel”.
En missuppfattning som är så utbredd så t.om terapeuter och medicinare använder det som förklaringsmodell.
Detta är dock helt otänkbart, oavsett vad din terapeut säger. Inom kiropraktiken och naprapatin trodde man i början av 1900-talet att kotoruntitled
delvis hoppade
ur led (subluxation) och att detta låg till grund för ryggproblem,
men idag är den teorin förlegad trots att vissa envisas med att använda den.

Kotorna i ryggen är staplade på varandra (se bild till höger) och har en kanal där ryggmärgen löper från nacken hela vägen ner till svanken, och det finns inte mycket utrymme mellan kanalens väggar och ryggmärgen. Skulle en kota ändra läge, säg flyttas till vänster,
så skulle ryggmärgen antagligen påverkas allvarligt,
troligt med kraftiga symptom såsom förlamning.
Så, oavsett vad någon säger, om du promenerar in genom ytterdörren
på kliniken har dina kotor inte ”hoppat snett”.

 

/ Fredrik Andersson

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen kommer inte att publiceras.