IMG_2604.JPG
0
Joakim Edlund 30 oktober 2014 18:55

 

Som många vet så vann jag Fitnessfive finalen 2014 i  -80 kg klassen. Jag tänkte ändå berätta lite om tävlingen och den sista veckan på min diet.

Detta var min debut i F5 och jag hade innan kvaltävlingen som mål att ta mig till finalen. Kvaltävlingarna hölls i olika delar av Sverige och jag gjorde min i MM Sports butik i Stockholm. De 20 bästa resultaten runt om i landet gick vidare till finalen.

Man tävlar i fem olika grenar; bänkpress, bicepscurl, knäböj, chins och dips. Det finns två viktklasser (herrar), -80 kg och +80 kg. Jag tävlade i -80kg. Hur mycket vikt man lyfter beror på hur mycket man själv väger in sig på. Man har 100 sekunder på sig att göra så många repetitioner som möjligt, (tävlingsgodkända) och därefter lägger man ihop alla repetitionerna. Jag gick vidare till finalen med totalt 166 ”reps”.

Själva finalen avgjordes i Göteborg och min tanke var att väga in mig på max 62,4 kg. 

Min sista dietvecka var riktigt jobbig då skallen inte var med. Jag var extremt orolig ifall jag skulle hinna gå ner till 62,4 kg. Fyra dagar innan tävlingsdagen var jag fortfarande tveksam om jag skulle satsa på att väga 62,4 kg eller om jag skulle väga in mig på mer, (då skulle jag ha fått lyfta tyngre i alla momenten). Tre dagar innan finalen bestämde jag mig för att ändå väga in mig på 62,4 kg. Tävlingsdagen kom och jag vägde in mig på 61,8 kg.

Detta blev resultatet av dieten.

IMG_2965.PNG
Till finalen hade jag som mål att ta en pallplats. Det var väldigt varmt hela dagen, men jag kände mig pigg. Bänkpress var första grenen och jag fick bäst resultat av alla här.

IMG_2598.JPG

 

Bicepscurl

IMG_2802.JPG
Inför sista grenen, dips, låg jag 2:a, tre repetitioner upp till 1:an. Jag hade gjort 45 reps som personbästa (i kvalet) i dips och han som låg 1:a hade gjort 53 reps året innan. Ska jag vara helt ärlig så var jag helt inställd på att komma 2:a om inte han skulle falla platt på sista grenen.

Nu var det min tur att gå upp och ”kötta” dipsen och jag tänkte bara på att jag skulle göra PB. Jag nådde 40 reps utan problem, 45 reps, 50 reps (!) och då kom tanken på att jag hade en liten möjlighet att kunna ta hem det här. Jag gjorde totalt 59 reps (19 reps fler än i kvalet) och han som låg 1:a innan landade på 51 reps. Jag fick en total på 188 repetitioner och vann, vilket är det tredje bästa resultatet någonsin i F5, i min debut! :)

Resultat

IMG_2609.PNG
Vinnarna i -80kg, +80kg och tjejerna.

IMG_2608.JPG
Jag vill återigen tacka alla som har stöttat mig på alla sätt, ni som var på plats och pushade mig, Malin Nauclear som ordnade boende till min familj och framförallt så vill jag tacka min familj som stod ut med mig under dieten :)

Nu i efterhand så känns det grymt skönt att jag faktiskt lyckades vinna i min debut. Däremot så vet jag om att jag kan göra ett ännu bättre resultat. Nästa år siktar jag mot att nå totalt 200 reps! Som det ser ut nu har jag inga andra tävlingsmål, förutom Fitnessfive nästa år. Men självklart tränar jag på som vanligt 5-6 ggr i veckan.

Till er som är nyfikna och vill veta mer om denna tävling, gå in på www.fitnessfive.se. Där kan ni bland annat räkna ut hur mycket ni själva skulle behöva lyfta i varje moment.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen kommer inte att publiceras.